top of page

שאלות נפוצות: פציעות ספורט - מניעה, טיפול ושיקום

המלצות למניעת פציעות

איך ניתן למנוע פציעת ספורט?

גם אם מעולם לא סבלתם מפציעת ספורט והינכם מנסים לשמור על כך, או לחילופין נפגעתם והינכם מעוניינים להימנע מפציעה נוספת, המלצות אילו יכולות לסייע לכם:

הימנעו מכיפוף הברך מעבר ל- 90 מעלות כאשר הינכם מבצעים כפיפות ברך. 
הימנעו מתנועות סיבוביות בברכיים על ידי שמירת הרגליים ישרות ככל האפשר בעת ביצוע מתיחות. 
בזמן ניתורים וקפיצות, נחתו עם ברכים כפופות. 
בצעו תרגילי חימום לא רק לפני פעילות גופנית מאומצת, אלא לפני כל פעילות שהיא, גם קלה כמו גולף. 
אל תגזימו בפעילות. 
בצעו תרגילי חימום לפני פעילות. מתחו את גיד אכילס, שרירי הירך הקדמיים והאחוריים ושמרו על המנח. אל תגזימו במתיחה. 
בצעו תרגילי הרפיה לאחר פעילות מאומצת. לדוגמה, אחרי ריצה מאומצת, לכו או בצעו ריצה קלה למשך 5 דקות עד אשר הדופק ירד לדופק מנוחה. 
לבשו נעלי אימון מתאימות אשר מספקות בולם זעזועים ויציבות. 
השתמשו במשטח אימון הרך ביותר האפשרי, הימנעו מריצה על משטחים קשים כמו אספלט ובטון. רוצו על משטחים ישרים. ריצה בעליה עלולה לגרום לעומס ניכר על גיד אכילס והרגל כולה.

מה אתם צריכים לעשות אם אתם סובלים מפציעה?

בלי קשר האם מדובר בפציעה חריפה או כרונית, אין שום סיבה הגיונית לנסות "להתגבר" על הכאב הנובע מפציעה. כאשר יש לכם כאב הנובע מתנועה מסוימת או מפעילות, עצרו ! המשך פעילות רק יגרום נזק נוסף. 
חלק מהפציעות דורשות טיפול רפואי מיידי (ראו "למי אתם צריכים לפנות על מנת לטפל בפציעה שלכם?"), כאשר חלק אחר ניתן לטיפול עצמי. להלן מה שאתם צריכים לדעת לגבי שני הסוגים: 
אתם נדרשים לפנות לטיפול רפואי כאשר:

הפציעה גורמת לכאב חריף, נפיחות או נימול ("הרדמות"). 
אינכם יכול לשאת משקל על האיזור הפגוע. 
כאב או אי נוחות מפציעה ישנה מתלווה בהופעת נפיחות גוברת או אי יציבות ותפקוד במפרק.

מתי וכיצד ניתן לטפל בפציעת ספורט בבית?

אם אינכם סובלים מהממצאים הבאים:

כאב חריף, נפיחות או נימול ("הרדמות"). 
אינכם יכולים לשאת משקל על האיזור הפגוע. 
כאב או אי נוחות מפציעה ישנה מלווה בהופעת נפיחות גוברת או אי יציבות ותפקוד במפרק


ככל הנראה ניתן לטפל בבטחה בפציעה גם בבית – לפחות בשלב המיידי. 
אם כאב או ממצאים אחרים מחמירים, יש לפנות לבדיקה אצל גורם רפואי. 
השתמשו בשיטת RICE (מנוחה, קרח, חבישה לוחצת, הגבהה) על מנת להקל על הכאב והתהליך הדלקתי ולהאיץ ההחלמה. בצעו את ארבעת השלבים הבאים מייד לאחר הפציעה ולמשך 48 שעות:

מנוחה (Rest) – הפחיתו את התרגול השגרתי או הפעילות היומית לפי הצורך. אם אינכם יכולים לשאת משקל על הקרסול או הברך, קביים עשויים להועיל. אם הינכם משתמשים בקב או מקל הליכה אחד, אחזו בו בצד הלא – פגוע כך שתוכלו להפחית העומס והמשקל מהצד הפגוע. 
קרח (Ice) - שימו שקית קרח על האיזור הפגוע למשך 20 דקות בכל פעם, 4-8 פעמים ביום. שקיות קירור, שקית קרח או שקית ניילון ממולאת בקרח מרוסק ועטופים במגבת יכולים לסייע. על מנת למנוע כווית קור, אין להניח את הקרח ליותר מ- 20 דקות. (שימו לב: אין להשתמש בחימום מייד לאחר הפציעה. חימום כזה עלול להחמיר דימום פנימי ונפיחות. חימום ניתן לבצע בשלב מאוחר יותר על מנת להפחית את מתח השרירים ולהאיץ את הרפייתם). 
חבישה לוחצת (Compression) – חבישת האזור הפגוע יכולה לסייע להפחתת הנפיחות. חבישה לוחצת ניתן לבצע על ידי תחבושת אלסטית, מגפים מיוחדים, מקבע עם ניפוח וסדים. בקשו הנחיות מהרופא באילו קיבועים להשתמש. (שימו לב: יש להזהר מלחץ הגורם לפגיעה באספקת הדם לגפה). 
הגבהה (Elevation) – אם ניתן, שמרו על המפרק הפגוע מוגבה על כרית, מעל גובה הלב, על מנת להפחית בנפיחות.

מהי שיטת RICE לטיפול בפציעה חריפה?

שיטת RICE (מנוחה, קרח, חבישה לוחצת, הגבהה) משמשת על מנת להקל על הכאב והתהליך הדלקתי ולהאיץ ההחלמה. 
בצעו את ארבעת השלבים הבאים מייד לאחר הפציעה ולמשך 48 שעות: 
  
מנוחה (Rest) – הפחיתו את התרגול השגרתי או הפעילות היומית לפי הצורך. אם אינכם יכול לשאת משקל על הקרסול או הברך, קביים עשויים להועיל. אם הינכם משתמשים בקב או מקל הליכה אחד, אחזו בו בצד הלא – פגוע כך שתוכלו להפחית העומס והמשקל מהצד הפגוע. 
קרח (Ice) - שימו שקית קרח על האיזור הפגוע למשך 20 דקות בכל פעם, 4-8 פעמים ביום. שקיות קירור, שקית קרח או שקית ניילון ממולאת בקרח מרוסק ועטופים במגבת יכולים לסייע. על מנת למנוע כווית קור, אין להניח את הקרח ליותר מ- 20 דקות. (שימו לב: אין להשתמש בחימום מייד לאחר הפציעה. חימום כזה עלול להחמיר דימום פנימי ונפיחות. חימום ניתן לבצע בשלב מאוחר יותר על מנת להפחית את מתח השרירים ולהאיץ את הרפייתם). 
חבישה לוחצת (Compression) – חבישת האזור הפגוע יכולה לסייע להפחתת הנפיחות. חבישה לוחצת ניתן לבצע על ידי תחבושת אלסטית, מגפים מיוחדים, מקבע עם ניפוח וסדים. בקשו הנחיות מהרופא באילו קיבועים להשתמש. (שימו לב: יש להיזהר מלחץ הגורם לפגיעה באספקת הדם לגפה). 
הגבהה (Elevation) – אם ניתן, שמרו על המפרק הפגוע מוגבה על כרית, מעל גובה הלב, על מנת להפחית בנפיחות

מהן תרופות נוגדות דלקת Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs)?

אילו הן תרופות אשר מאיטות ומעכבות התהליך הדלקתי המתקיים באיזור פגיעה או פציעה בגוף. הליך הדלקת הינו אחד משלבי הריפוי הטבעי בגוף ומלווה בחום מקומי, נפיחות ובצקת, אודם וכאב.

מהו קיבוע (מתלה, מחוך, סד, גבס)?

קיבוע הינו טיפול שכיח בפציעות ספורט העשוי להתבצע מיידית ע"י חובש או פיזיותרפיסט. קיבוע מקטין את התנועה באיזור הפגוע ובכך מונע נזק נוסף. על ידי הקיבוע, אספקת הדם לאזור הפגוע טובה יותר (כך גם לאחר ניתוח - קיבוע מאפשר ריפוי טוב יותר לפצע), יש הפחתה בכאב, הפחתה בנפיחות וכיווץ שרירים, ובכך מזורז הליך הריפוי. להלן דוגמאות לאביזרים המיועדים לקיבוע:

מתלה, על מנת לקבע פלג גוף עליון, בעיקר ידיים וכתפיים. 
סד וגבס, על מנת לשמור ולהגן על עצם ורקמה רכה פגועים. גבס עשוי להיות מחומר רגיל או פלסטי (פיברגלס). סדים עשויים להיות מוכנים לפי מידה או מוצרי מדף. סדים מוכנים מגיעים בצורות וגדלים שונים ועם רצועות וולקרו כך שניתנים להסרה והנחה בקלות. סדים בדרך כלל מספקים פחות תמיכה והגנה מגבס ולכן לא תמיד מתאימים כטיפול. 
מחוכים לרגל, מסייעים במניעה או הגבלה של כיפוף הברך לאחר פציעה או ניתוח. הם עשויים מחומר קצפי או אלסטי מצופה בד, לעיתים בצירוף צירי מתכת וחיזוק על ידי רצועות וולקרו.

מהו מכשיר לייזר לטיפול בפציעות ספורט?

מכשיר TERRA QUANT- Low level Intensity Laser, הינו מכשיר המבוסס על אנרגית לייזר משולבת עם גלי אינפרא אדום לטיפול לא חודרני בכאבים ובפגיעות ספורט. 
הלייזר במכשיר הינו בעל אנרגיה נמוכה שלא מייצרת חום אך מעודדת ומזרזת תהליכי ריפוי ברמה התאית, יעילה בטיפול במצבים דלקתיים, ומשפרת את זרימת דם באזור הנפגע. המכשיר יעיל במיוחד לטיפול במתיחות, נקעים וקרעים בשריר האופיינים לעוסקים בספורט.

הטיפול בד"כ כולל 10 עד 15 טיפולים שניתנים בתדירות של פעם ביומיים. הטיפול אינו חודרני ואינו מלווה בכאבים.

מהי ארתרוסקופיה?

הניתוח הארתרוסקופי הינו הטיפול החשוב ביותר שקידם את תחום רפואת הספורט לדעת רוב הרופאים. בניתוח ארתרוסקופי משתמשים בכבל אופטי Fiber-Optic מחובר למצלמה המוחדר דרך חתך קטן בעור על מנת לראות את הצד הפנימי של המפרק. זהו אמצעי אבחנתי המאפשר למנתח לראות ולאבחן את הפציעה ללא ניתוח גדול. 
על פי הממצא, המנתח יכול להשתמש בכלים קטנים ומיוחדים המוכנסים דרך חתך נוסף לשם תיקון הנזק, למשל קרע מניסקוס (סהרון) או קרע רצועה אשר בדרך כלל אינם נרפאים לבד. בסיוע ארתרוסקופ, יכול המנתח לחבר מחדש קצות רצועה שנקרעה או לשחזר רצועה קרועה על ידי השמת שתל בריא מהחולה או מתרומה. 
כיוון שבארתרוסקופיה משתמשים בחתכים קטנים, נגרמת חבלה מועטה יותר מהניתוח, פחות נפיחות ורקמת צלקת מאשר בניתוח פתוח. דבר זה מקצר את זמן האישפוז ואת תקופת ההחלמה. בעזרת שיטת הארתרוסקופיה, פציעות ניתנות לזיהוי מוקדם יותר, ומטופלות ללא סיכון מיותר וללא צורך בפעולות חודרניות יותר. מעבר לכך, כיוון שניתן לטפל בפציעות בשלב מוקדם יותר, הסיכויים להצלחת לניתוח עולים.

bottom of page