מאת: דליה קולדהם
לחלק מאיתנו יום שבת זה לקום בארבע בבוקר, להעמיס את האופניים וקדימה לתחרות או לעוד רכיבה או ריצת נפח של יום שבת. אך לחלק מאיתנו יום "שבת", יום המנוחה, הינו היום החשוב ביותר בתוכנית האימונים.
לאלו המכורים, שרואים במנוחה כבטלה ובזבוז זמן, לרוב, מוצאים עצמם מושבתים ונאלצים לנוח בדרך הקשה והכואבת במחיר של פציעה או עייפות מצטברת. עם כל הכבוד, ויש הרבה, מאמץ גופני, עם כל המשתמע מכך, זהו מצב של הרס ושחיקת הגוף, נקודה.
אך המכונה המופלאה, גוף האדם, מצוידת במערכת החלמה, התאוששות ושיקום. מערכות אלו מתחילות את מלאכת השיקום וההתאוששות מיד עם תום "הקרב", מיד לאחר גמר אימון כשאנו נחים, ובעיקר בשנת הלילה העמוקה, זמן שמערכות אלו נמצאות בשיא פעולתן. מערכות השיקום מסתגלות לגירויים הפיזיים ומשפרות את כושרנו הגופני, במנוחה! סוד ההצלחה בכל תוכנית אימונים הינו האיזון הנכון בין אימון גופני למנוחה והתאוששות.
פעילות גופנית יוצרת מאמצים על מערכות ורקמות הגוף. שרירי הגוף מפתחים כוחות עצומים במאמץ גופני וכתוצאה מכך, נוצרים נזקים וקרעים בסיבי השריר, הגידים והרצועות ברמה המיקרוסקופית. הלחצים האדירים שנוצרים בתוך השריר פוצעים את נימי הדם והורסים אותם. הזעזועים הנספגים על ידי העצמות בזמן ריצה גורמים לשברים מיקרוסקופיים לעצמות כף הרגל והשוק.
הלב פועם בחוזקה ובמרץ רב וגורם לנזקים בסיבי שריר הלב וכלי הדם המספקים חמצן לשריר הלב. מאגרי האנרגיה, בעיקר גליקוגן, מתרוקנים ופוגעים בתפקוד מערכות הגוף, בעיקר מערכת העצבים. בקיצור, כשאנו יוצאים לאימון אנו יוצאים לקרב וחוזרים חבולים ופצועים.
אך מרגע סיום האימון, גופנו מגייס את מערכות ההתאוששות ומיד מתחיל את מלאכת השיקום. תהליך השיקום הינו תהליך של פיצוי לגירוי הפיזי שנוצר על גופנו בזמן מאמץ.
עם זאת, ככל שגופנו יאלץ להתמודד כנגד מאמצים מוגברים וממושכים, ילמד להתחזק ולהסתגל לעומסים גופניים עצימים יותר. תגובת הגוף לגירויי האימון נקראת – פיצוי יתר. סיבי השריר מתעבים ומתחזקים, נימי דם חדשים נוצרים, יכולת אגירת הגליקוגן בשריר גדלה וכך גם גדל מלאי הדלק.
בתהליך ההתאוששות והפיצוי גופנו מסוגל לעמוד בפני עומסים מוגברים יותר ולאורך זמן ממושך יותר.
בכדי שהגוף יפעיל את מערכות השיקום נדרש גירוי, מאמץ גופני. בכדי להמשיך ולשפר את כושרך, גופך חייב גירוי יתר וזאת על ידי ריצות מהירות או ארוכות יותר. גירוי יתר זה יכניס את מערכות השיקום לפעילות וכך תמשיך להשתפר.
אך אם נבצע אימון חזק לפני שגופנו סיים את מלאכת השיקום מהאימון הקודם, לא רק שאנו מונעים מגופנו לשפר את כושרו אלא יתרה מכך, תהליכי ההרס והשחיקה מצטברים ומובילים למחלה או לפציעה. לרוב, המשמעות של פציעה היא – עצור! גופך זקוק למנוחה.
מכיוון שללא מנוחה גופנו לא יתאושש ובכך כושרנו לא ישתפר, יש לדאוג לכלול את המנוחה בתוכנית האימונים. ודא לקבל את המנוחה היומית ובמהלך השבוע עשה לך יום מנוחה. כל 3-4 שבועות של אימונים תכנן שבוע קל ופגרה יותר ממושכת בסיום העונה.
ניתן להיעזר בדופק וזאת על ידי מעקב אחר הדופק בבוקר, ממש עם הקימה. אם יש לך ספקות בקשר לזמן ההתאוששות הרצוי, עדיף לטעות לכיוון מנוחת יתר מאשר למצוא את עצמך מושבת בגלל אימון יתר. ושוב, הקשב לגופך!