כיצד מטופלות פציעות ספורט?
ד"ר עידו ציון, אורתופד מומחה, "אורתוספורט" המרכז לרפואת ספורט
למרות שהטיפול בטכניקת RICE שמתוארת בשאלות נפוצות יכול לסייע בכל פציעת ספורט, טיפול ה- RICE הינו רק הטיפול ההתחלתי. במאמר נפרט מספר טיפולים עליהם עשוי הרופא או המטפל להמליץ או לרשום, על מנת לסייע לכם להחלים מפציעתכם. תרופות נוגדות דלקת Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs - NSAIDsברגע הפציעה, כימיקלים משתחררים מתוך התאים ברקמה הפגועה. כימיקלים אילו מפעילים את השלב הראשון בהליך הריפוי: דלקת (ראה "הליך הריפוי של הגוף"). דלקת גורמת לרקמות להפוך בצקתיות (להכיל יותר נוזל בין התאים), רגישות וכואבות. למרות ששלב הדלקת הינו הכרחי לריפוי, הוא עלול להאיט את הריפוי, אם הוא נותר ללא שליטה. על מנת להפחית את הדלקת והכאב, רופאים ממליצים לעיתים קרובות להשתמש בתרופות נוגדות דלקת הניתנות לרכישה עצמית או עם מרשם Non Steroidal Anti Inflammatory Drug - NSAID כגון אספירין (Aspirin), איבופרופן (Advil, Artofen) או נקסין (Naproxen). לכאב או דלקת חמורים יותר עשויות להירשם תרופות מרשם אחרות. שמות התרופות המופיעות באתר הינן דוגמא בלבד ואין בהן המלצה ליעילותן או בטיחותן; אין להעיד כי תרופות שאינן מוזכרות באתר, אינן יעילות. כמו כל תרופה, לתרופות נוגדות דלקת יש תופעות לוואי. רשימת התופעות הינן ארוכה, אך תופעות לוואי משמעותיות הינן מעטות. מערכת העיכול מובילה עם בחילה, כאבי בטן, הקאה ושלשול. שינויים בתפקודי כבד נצפים לעיתים קרובות בילדים (אך לא במבוגרים) המטופלים באספירין. שינויים בתפקודי כבד נדירים בילדים המטופלים בנוגדי דלקת אחרים. יש לוודא בטיחות התרופה עם הרופא המטפל. לציין כי אקמול (Acetaminophen) הינה תרופה שכיחה לטיפול בכאב אך אינה משפיעה על דלקת.
קיבוע
קיבוע הינו טיפול שכיח בפציעות ספורט העשוי להתבצע מיידית ע"י חובש או פיזיותרפיסט.
קיבוע מקטין את התנועה באיזור הפגוע ובכך מונע נזק נוסף.
על ידי הקיבוע, אספקת הדם לאזור הפגוע טובה יותר (כך גם לאחר ניתוח קיבוע מאפשר ריפוי טוב יותר לפצע), יש הפחתה בכאב, בנפיחות וכן כיווץ שרירים. כך מזורז הליך הריפוי.
להלן דוגמאות לאביזרים המיועדים לקיבוע:
-
מתלה, על מנת לקבע פלג גוף עליון, בעיקר ידיים וכתפיים.
-
סד וגבס, על מנת לשמור ולהגן על עצם ורקמה רכה פגועים. גבס עשוי להיות מחומר רגיל או פלסטי (פיברגלס). סדים עשויים להיות מוכנים לפי מידה או מוצרי מדף. סדים מוכנים מגיעים בצורות וגדלים שונים ועם רצועות וולקרו כך שהם ניתנים להסרה והשמה בקלות. סדים בדרך כלל מספקים פחות תמיכה והגנה מגבס ולכן לא תמיד מתאימים כטיפול.
-
מחוכים לרגל, על מנת למנוע כיפוף הברך לאחר פציעה או ניתוח. הם עשויים מחומר קצפי או אלסטי מצופה בד, לעיתים בצירוף צירי מתכת, ומחוזקים ברצועות וולקרו.
ניתוח
במקרים מסוימים, נדרש ניתוח על מנת לתקן רקמת חיבור או על מנת להשיב עצמות שבורות למקומן. יחד עם זאת, רוב פציעות הספורט אינן זקוקות לטיפול ניתוחי.
שיקום ופיזיותרפיה
בזמן ריפוי רקמה פגועה, נוצרת צלקת, אשר מתכווצת בהדרגה ומקרבת רקמות קרועות או שנפרדו בחזרה. כתוצאה מכך, אזור הפציעה עלול להיות הדוק או נוקשה, והרקמות הפגועות מצויות בסיכון לפגיעה חוזרת. זו הסיבה מדוע תרגילי מתיחה וחיזוק כל כך חשובים. המטופל מתבקש להמשיך במתיחת שרירים באופן יומי וכחלק מתרגילי חימום לפני כל תרגול.
כאשר מתכננים את תוכנית השיקום , יש לזכור כי התקדמות הינה נקודת מפתח נוספת. ניתן להתחיל במספר תרגילים, לבצע אותם בתדירות מסוימת, ואז להעלות בהדרגה לפי היכולת. תוכנית שיקום מלאה כוללת תרגילים לגמישות, לחיזוק ולהתמדה (Endurance); הנחיות לתרגול שיווי משקל ומנגנוני ייצוב של הגוף. יעד המטרה הינו חזרה מלאה לתפקוד.במהלך תהליך השיקום, יש להימנע מפעילויות מכאיבות ולהתרכז באותם תרגילים אשר ישמשו לשיפור התפקוד של האיבר הפגוע. אין לחזור לספורט לפני שהמטופלים משוכנעים שהם מסוגלים למתוח את הרקמות הפגועות ללא התפתחות כאב, נפיחות או הגבלה בתנועה או כל סימפטום אחר. כאשר המטופלים חוזרים לפעילות גופנית או ספורט, הם מתחילים באיטיות ומתקדם בהדרגה עד חזרה לפעילות מלאה. לעצות נוספות כיצד למנוע פציעות במהלך חזרה לפעילות אקטיבית, ראו הפרק "עצות למניעת פציעה".
מנוחה
למרות שחשוב להניע את האיבר הפגוע מוקדם ככל האפשר, עדיין נדרש המטופלים לפרק זמן מסוים של מנוחה בעקבות פציעה. כל הפציעות דורשות זמן להחלמה; מנוחה מתאימה תשפר התהליך. הרופא או המטפל יסייעו למטופלים למצוא את האיזון הנכון בין משך המנוחה לבין התחלת הליך השיקום.
טיפולים אחרים המשמשים לעיתים קרובות בשיקום פציעות ספורט כוללים:
-
גירוי חשמלי - זרם חשמלי בעוצמה נמוכה יכול לספק הקלה בכאב ע"י מניעה מתאי העצב להעביר תחושת הכאב אל המוח. גירוי חשמלי יכול לשמש גם להורדת נפיחות ובצקת, לעורר שרירים להניע מפרק סמוך ובכך למנוע דלדול שרירים ואף לחזק את כוח השריר.
-
טיפול בקירור / קרח – שקיות קירור מקטינות את התהליך הדלקתי ע"י כיווץ כלי הדם וע"י הפחתת זרימת הדם לרקמה הפגועה. טיפול בקירור מפחית הכאב ע"י אלחוש (הרדמה מקומית) האיזור הפגוע. בדרך כלל משתמשים בטיפול בקירור רק למשך 48 השעות הראשונות לאחר הפציעה.
-
טיפול בחימום – חימום, בצורה של שקיות חימום, מנורת חימום ואחרים, גורם לכלי הדם להתרחב ולהגדיל זרימת הדם לאיזור הפגוע. זרימת דם מוגברת מסייעת בתהליך הריפוי ע"י הרחקת תאים ורקמה פגועה וע"י הבאת חומרי תזונה וריפוי לאיזור הפגוע. חימום מסייע גם בהפחתת הכאב . אין להשתמש בחימום במשך 48 השעות הראשונות אחרי הפציעה.
-
אולטראסאונד (גלי על-קול) – גלי קול בתדירות גבוהה יוצרים חימום עמוק כאשר מופעלים על האיזור הפגוע. אולטראסאונד גם מגביר את זרימת הדם המשפרת את תהליך הריפוי.
-
עיסוי (מסג/) – עיסוי, שפשוף והפעלה ידנית של שרירים מתוחים מקילה על המתיחה ומגבירה זרימת הדם לאיזור הפגוע.
רוב הטיפולים המתוארים ניתנים ע"י גורם רפואי מוסמך ומורשה (פיזיותרפיסט לדוגמה).
נקודת מפתח בהליך השיקום לאחר פציעות ספורט הינה תוכנית תרגול הדרגתית עד החזרת האיבר הפגוע לרמת תפקוד תקינה.
ברוב הפציעות, הנעה מוקדמת – כלומר הנעה של המפרק והאיבר מוקדם ככל האפשר – תאיץ את הריפוי. באופן כללי, הנעה מוקדמת מתחילה עם תרגילים זהירים להשגת טווח תנועה (Range Of Motion - ROM) ולאחר מכן מבצעים תרגילי מתיחות וחיזוק שרירים ללא גרימת כאב נוסף.
לדוגמא – אם נקעתם את הקרסול, אתם עשויים לתרגל טווח תנועה כבר ביום הראשון או השני על ידי ציור אותיות עם הבוהן הגדולה. ברגע שטווח התנועה מספיק טוב, אתם יכולים להתחיל לבצע מתיחות עדינות ותרגילי חיזוק. כאשר אתם מוכנים, ניתן להוסיף משקולות בזמן תרגול, על מנת לחזק את האזור הפגוע. המפתח הינו למנוע תנועות הגורמות להחמרת הכאב