top of page

כאשר תרופות ואימונים מתנגשים

 

בוודאי ידוע לך כי בעיות עלולות לקרות כאשר מערבבים בין תרופות שונות או כאשר משלבים בין תרופות מסוימות למאכלים מסוימים. אבל האם ידוע לך כי מגוון רחב של תרופות, ביניהן תרופות עם מרשם רופא, תרופות רגילות או אפילו מוצרים טבעיים, עלולים להשפיע על תגובת גופך לאימונים, ולעיתים אף לגרום לסכנת פציעה? גלי כיצד להישאר בטוחה עם הטיפים הבאים מאת קארול קראכוף, מחברת-שותפה של "ריפוי: כיצד רפא, להקל ולמנוע בעיות נפוצות מאימונים".

קראי את התוויות – בוודאי ידוע לך כי הקפאין מצוי בקפה, בקולה ובחלק ממוצרי האספירין הוא ממריץ. לעומת זאת, תרופות קרות, כדורי הרזיה, תרופות נגד אלרגיות ותה צמחים עלולים גם הם להכיל חומרים שממריצים את קצב הלב.

היזהרי בלקיחת ממריצים – עבור רוב האנשים, לקיחת כמות נורמלית של כל אחד מהממריצים המוזכרים למעלה לא עלולה לגרום לנזק. לעומת זאת, הבעיות עלולות לקרות כאשר משלבים בין כמה מהממריצים ולאחר מכן מתאמנים, פעולה שגם היא ממריצה את קצב הלב. שימוש מוגזם בממריצים עלול להוביל לבעיות בריאותיות כגון קצב לב מוגבר.

בדקי את מרכיבי מוצרי ההרזיה – מוצרי הרזיה למיניהם עלולים אף הם להכיל ממריצים ועלולים להיות מסוכנים כאשר משתמשים בהם יתר על המידה. אל תחשבי שבגלל שעל מוצר כלשהו מופיעה המילה "טבעי" פירוש הדבר שהוא לא מזיק. בגלל שמוצרי הרזיה פטורים מבדיקת התאמה לתקנות טוהר, עוצמה ותיוג, עליך להיות זהירה במיוחד בשימוש במוצרים אלו.

דעי כי התייבשות עלולה להיות מסוכנת – הקפידי על שתיית כמויות גדולות של מים בזמן אימון ובחיי היום-יום. כאשר גוף מיובש, ריכוז הדם גדול יותר- דבר שעלול להגביר את השפעת התרופות. שתיית משקאות אלכוהוליים מעלה את הסיכון להתייבשות, כמו גם התעמלות אם אינך מקפידה לשתות.

היזהרי מחיידקי הפלורוקווינולונס – סוג חדש של אנטיביוטיקה הקרוי פלורוקווינולונס החל לאחרונה להוות מוקד התעניינות בקרב רופאים מומחים בתחום הספורט. בדרך-כלל מהווה הפלורוקווינולונס מרשם לטיפול בבעיות נשימה, בעיות במעי ובדרכי השתן, ולאחרונה נקשר שמה לפציעות רציניות בגידים בגוף האדם, לעיתים קרובות בכתפיים, בידיים ובעקב אכילס. הסכנה גוברת כאשר את מערבבת אנטיביוטיקה זו עם אימונים מאסיביים, הרמת משקלים כבדים, או ענפי ספורט המשלבים קפיצות רבות או האצות והאטות באופן רציף.

שימי לב להוראות השימוש – לעיתים תרופות שלא מהוות סכנה כשנלקחות בכמות קטנה הופכות מסוכנות כאשר נלקחות בכמויות גדולות. לדוגמא, אנשים מבוגרים ה"משוגעים להתעמלות" לעיתים משתמשים באיבופרופן ובתרופות לא-סטרואידיות אחרות בכדי למנוע דלקות. אזהרה: אם את משתמשת בתרופות מסוג זה כדי להקל על הכאב, את עלולה לחסום בפני גופך את האפשרות לסמן לך שמשהו אינו כשורה, דבר העלול לחשוף אותך לפציעות.

היזהרי בשימוש בתרופות מרדימות – פציעות עלולות לקרות גם כאשר את משתמשת בתרופות מרדימות, כגון נוגד ההיסטמין, לפני אימון. "תרופות אלה יכולות להגדיל את מהירות התגובה, האיזון והקואורדינציה", אומר מארק צ´מברליין, מומחה לתרופות באוניברסיטת מרילנד, בולטימור. "אנשים הנוטלים אותן צריכים להימנע מהתעמלות על אופניים או על ציוד מכני כמו הליכון".

החלי להשתמש בתרופות חדשות באיטיות – איך ניתן למנוע את התגובה העוינת בין תרופות ואימונים? דרך אחת היא לתת לגופך אפשרות לספר לך כיצד הוא מגיב לתרופה חדשה. קחי את התרופה במשל יום אחד ושימי לב לכל כיצד היא משפיעה עליך.

כאשר את חולה – מנוחה – דרך נוספת למנוע בעיות היא להקשיב לגופך כאשר אינך מרגישה טוב. הימנעי מ"אובססיית התעמלות" . אם את חולה ולוקחת תרופות, גופך יפיק יותר תועלת ממנוחה מאשר מאימון.

מידע נוסף – ארגון המזון והתרופות האמריקאי מציע מידע נוסף על תרופות לפי מרשם ותרופות ללא מרשם באתר: www.fda.com. את נוסף שעשוי להיות חיוני הוא www.drugfacts.com.

bottom of page