top of page

כושר לנערות, לא מה שחשבתם מתוך כתבת NRG עם ד"ר מורגנשטרן

 

כושר לנערות, לא מה שחשבתם 

טרנד חדש של כושר לנערות צעירות מזמין אותן להגיע ולחטב את גופן, אולם הנזק הפסיכולוגי לדימוי הגוף שלהן עלול להיות קשה. זה הזמן לחזור למשחקי ספורט חברתיים (מתוך דפדף בבריאות , ליאם אקשטיין, 11/10/2006 כושר לנערות)

בעיית השמנת היתר, ולצדה בעיית האנורקסיה המבקשת להשיג את מראה ה/הירואין שיק/, יצרה בארץ טרנד חדש; כושר לנערות. אלא שלרוב לא מדובר בפעילות ספורטיבית חברתית, כי אם בסדנאות מיוחדות לעיצוב וחיטוב גופן של נערות בגילאי 12 עד 18 כאשר המטרה הסופית ברורה: גוף של ברבי הוא כרטיס הכניסה שלך למעגל החברתי. 

עבור חלקן, זהו רק ההמשך הטבעי מסדנאות תזונה, הרזיה וכושר אליהן נשלחו כבר בהיותן בנות 7. עבור חלק אחר, זוהי חובה חברתית כדי להשיג את דימוי הגוף השאוב מן הפרסומות והסדרות בטלוויזיה. למי מביניכם ההורים אשר מתנחמים בעובדה שהילדה /לפחות עושה משהו/, חשוב שתדעו שחוג עיצוב חיטוב הוא לא בדיוק הפעילות המומלצת. וכן, יש לכם חלק גדול בעניין. 

 

תדמית יופי שגויה

החל ברשתות הספורט הגדולות ועד למכוני כושר קטנים, כמעט כולם מציעים היום כושר לנערות. מאחורי המיזם הכלכלי האדיר עומדת הגישה הטוענת כי בגיל העשרה משתנה גופה של הנערה, וחוסר פעילות גופנית מקצועית מסבה נזק ליציבותה, גמישותה וסיבולת לב הריאה שלה. אלא שברוב המקומות כלל לא מקיימים פעילות אירוביתאלא עובדים על חיטוב ועיצוב הגוף בלבד. "פגיעות דימוי הגוף, מתחילות בדיוק באותם מקומות המושכים אליהם נערות צעירות תחת הסיסמא שכאן זה המקום בו תשיגי גוף חטוב ומעוצב", מסביר ד"ר דוד מורגנשטרן, אורתופד, מומחה בפציעות ספורט ב/אורתוספורט/ – מרכז רפואת הספורט באסותא ראשון לציון. רפואת הספורט, למי שלא יודע, היא רפואה הנשענת על הגישה ההוליסטית, וגורסת כי ישנו קשר ישיר בין פסיכולוגיה ובין גוף. לכן מבחינתו של ד"ר מורגנשטרן, הטרנד של סדנאות העיצוב והחיטוב לנערות, פוגע דבר ראשון בדימוי הפסיכולוגי ומשליך הלאה למשך החיים על תפיסת הספורט בחיינו. "חשוב מאוד שנערות יעסקו בפעילות גופנית כמה שיותר, אך חשוב להבין שאם זה לא נעשה במסגרת הנכונה, ואם זו לא הפעילות הנכונה, מתחוללת כאן פגיעה קשה בדימוי הגוף של הנערות האלה, שמפתחות בסופו של דבר תדמית יופי שגויה". 

זמן הסידן

"גיל העשרה הוא הגיל הקריטי בכל מה שקשור להתפתחות השרירים ולבניית מסת העצם. מה שלא נעשה עד גיל עשרים לא יעשה אחרי זה, מאחר שכאשר חוצים את גיל 20 עוברים לפעילות תחזוק בלבד, אי אפשר יותר להוסיף למסת העצם. לכן המסר החשוב כאן הוא להורים של אותן נערות, שצריכים לעודד אותן לפעילות ספורטיבית ענפה ובריאה ולא לסדנאות מצומצמות המתעסקות בעיצוב וחיטוב גופן, כאשר המניע מאחוריהם הוא השגת גוף כזה או אחר", מסביר ד"ר מורגנשטרן. "לאימא יש מקום מאוד חשוב במשחק משום שהיא זו המשפיעה לטובה או לרעה על דימוי הגוף של הבת שלה. הרבה אמהות צעירות היום מתעסקות בעצמן בצורה מאוד אינטנסיבית בספורט לצורך השגת מראה הגוף המושלם. המסר שעובר לילדה הוא ברור. אם הילדה מחקה את האם היא תשאף להשיג את אותו הדבר, ואם היא מנסה לעשות הכול הפוך מאחר והיא בדיוק בגיל ההתבגרות שזה גיל שמתנגדים לכל דבר שההורים עושים, היא תכנס למעגל של השמנה ואכילה לא בריאה". פעילות אירובית כמו שחייה, ריצה, טניס, רכיבה על אופניים, משחקי כדור, משחקי ספורט ומשחקי חברה, על כל אלו ממליץ ד"ר מורגנשטרן בחום: "ברגע שהפעילות היא פעילות קבוצתית, חברתית, שאין בה תחרותיות, אז גם דימוי הגוף של הנערה לא נפגע, והיא גם עושה פעילות בריאה מאוד שחשובה לה ביותר". על חוגי העיצוב חיטוב ואימוני הכושר ממליץ ד"ר מורגנשטרן כתוספת בלבד :"אין בעיה ללכת לחדר כושר וגם לא לחוגי עיצוב חיטוב, אבל כל עוד זה רק נדבך ולא הפעילות בפני עצמה". 

ייחוד נשי

לדבריו של ד"ר מורגנשטרן, המבנה הנשי מחייב פעילות ספורטיבית שונה במקצת כמו גם התייחסות מעט שונה מצד רפואת הספורט. "יותר ממחצית מאוכלוסיית העולם הן נשים אשר חלקן מנהלות חיים פעילים מאוד ואשר, בשל צרכים ייחודיים למבנה הפיזיולוגי שלהן, מצריכות גישה ייחודית". 
"נוסף על פציעות הספורט שאופייניות לנשים (שברי מאמץ, קרע של הרצועה הצולבת הקדמית, כאב בקדמת הברכיים), קיימות בעיות נוספות הקשורות באופן ישיר או עקיף לסביבה ההורמונאלית המיוחדת של האישה. לנשים בדרך כלל גפיים קצרות וכתפיים פחות רחבות מאשר אצל הגברים; לנשים יש משטחים מפרקיים קטנים יותר באופן יחסי לגברים, דבר שמוריד מהיכולת לבלום זעזועים ולפתח עוצמות גדולות יותר כמו בזריקת כדור או במכת אגרוף". 

"למרות שאין הבדלים איכותיים במבנה השריר, מסת השרירים פר משקל גוף גבוהה אצל גברים ולכן סך כוח השרירים שלהם גדול יותר. נשים נוטות להיות חלשות יותר מגברים בגפיים העליונות אבל הן מסוגלות להגביר את הכוח של חגורת הכתפיים והידיים ב- 15-45 אחוז יותר מבלי לפתח מסת יתר של שרירים! על הנשים להיזהר משימוש הלא מבוקר במכשירי הכושר שבמועדונים וחדרי כושר, משום שעל פי רוב, אלה אינם מותאמים לאחיזה, לעוצמה או לארגונומיה הייחודית של האישה". 

bottom of page